لیست اختراعات سيد علي مرتضوي
هدف از اين پژوهش توليد انواع نبات طعمدار با استفاده از طعم دهنده (د-ليمونن) ريزپوشاني شده با پوشش مقاوم نظير صمغ عربي و مالتودكسترين بود چراكه در حال حاضر تنها روش طعم دار كردن نبات با استفاده از روكش كردن يا همان روش غوطه وري انجام مي شود كه علاوه بر ماندگاري بسيار پايين آن ها، سبب ايجاد كدورت بسيار زيادي و ظاهري ناخوشايند در زمان مصرف مي شود. لذا در اين اختراع با استفاده از تكنيك ريزپوشاني به توليد ريزكپسول هاي مولد عطر وطعم پرداخته مي شود؛ جهت بكارگيري ريزكپسول طعمي به بهينه يابي شرايط توليد نبات طعمدار پرداخته شد
امروزه، توسعه مهندسي ژنتيك امكان توليد پروتئين هاي نوتركيب جهت توليد داروها، واكسن هاي مختلف و همچنين استفاده از ناقل هاي غذايي براي مصارف درماني را فراهم كرده است. اگر چه ميزبان هاي مختلفي براي بيان پروتئين هاي نوتركيب مورد استفاده قرار مي گيرند اما هيچكدام امكان استفاده به صورت خوراكي و در قالب مدل غذايي را دارا نمي باشند. در اين پژوهش براي اولين بار ژن كد كننده پروتئين Amar.2 وارد وكتور گريد غذايي pNZ7025 شد و سپس طي فرايند الكتروپوريشتن، pNZ7025-Amar.2 وارد باكتري پروبيوتيك و داراي گريد غذايي Lactococcus lactis NZ1330 گرديد. برخلاف ساير سازه هايي كه ثبت اختراع شده و مبناي انتخاب باكتري كلون شده بر روي محيط كشت استفاده از آنتي بيوتيك مي باشد، براي اين باكتري و وكتور، مبناي انتخاب كلني ترانسفرم شده استفاده از آمينواسيد آلانين است. جهت اصلاح ساختار وكتور براي بيان پروتئين، 8 نوكلئوتيد كه فاصله ميان جايگاه اتصال ريبوزوم و كدون شروع بود با تكنيك Site-Directed Mutagenesis حذف و وكتور اصلاح شده مجدد وارد باكتري Lactococcus lactis NZ1330 شد. محيط كشت M17 به همراه گلوكز 1.5 درصد براي رشد باكتري نوتركيب استفاده شد. همچنين ديگر مزيت سازه بياني و ميزبان مورد استفاده قرار گرفته در اين اختراع اين است كه بر خلاف ساير سازه هاي موجود براي شروع بيان پروتئين نيازي به القاگر ندارد كه اين ويژگي در راستاي گريد غذايي بودن اين اختراع مي باشد. بيان پروتئين با استفاده از روش وسترن بلاتينگ و آنتي بادي Antipoly-histidine peroxidase مورد آناليز قرار گرفت كه بيشترين ميزان بيان در روز پنجم مشاهده شد. اميد است اختراع حاضر بتواند الگويي را فراهم اورد كه در ساير موارد مشابهي كه نياز به توليد پروتئين نوتركيب در شرايط in situ وجود دارد، مورد استفاده قرار گيرد.
استفاده مجدد از ضايعات صنايع مختلف در بسياري از موارد، راه گشاي حل مشكلات كمبود مواد غذايي و كاهش آلودگي¬هاي موجود در طبيعت مي¬باشد، زيرا علاوه بر كاهش هزينه¬هاي توليد، از ايجاد ضايعات و آلودگي محيط زيست كاسته و از به هدر رفتن منابع مغذي جلوگيري مي¬شود. برخي از پساب¬هاي كارخانجات صنايع لبني بدون صرف هزينه آماده سازي قابل استفاده هستند و منبع مناسب درمحيط كشت فرآيند¬هاي تخميري محسوب ميشوند. پساب دستگاه سپراتور كارخانجات لبني (لجن لبني) از جمله ضايعات مغذي و قابل استفاده در محيط كشت ميكروبي مي¬باشد. در اختراع حاضر لجن لبني به همراه كنجاله سويا و سولفات آمونيوم براي اولين بار در فرمولاسيون محيط كشت قرار گرفته است. همچنين در اين تحقيق براي اولين بار از اين محيط كشت جديد براي رشد باكتري Lactobacillus brevis PML1استفاده شد. ابتدا خصوصيات پروبيوتيكي شامل: تحمل شرايط اسيدي و صفراوي، مقاومت به آنتي¬بيوتيك¬ها، توانايي مهار پاتوژن¬ها و خاصيت آب¬گريزي سويه مورد نظر بررسي شد. سپس در آزمايش تكميلي، قابليت چسبندگي به سلول¬هاي Caco-2، توانايي سويه در ممانعت از چسبندگي Escherichia coli بيماري زاي انساني و همچنين زنده ماني در شرايط شبيه سازي شده معده و روده مورد ارزيابي قرار گرفت و با توجه به نتايج بدست آمده، مشخص شد سويه از پتانسيل پروبيوتيكي بالايي برخوردار است. گاما آمينوبوتيريك اسيد (گابا) يك آمينواسيد غيرپروتئيني و ماده موثره در تركيبات دارويي مربوط به بيماري¬هاي عصبي بوده كه توسط برخي سويه¬هاي باكتري¬هاي لاكتيك اسيد نيز توليد مي¬شود. گابا در بدن از يك سري پيام¬هاي مربوط به بيماري¬هاي سيستم عصبي و خود ايمني مانند MS، پاركينسون، شيزوفرني، سرطان، آلزايمر و... جلوگيري مي¬كند. به علت عوارض گاباي توليد شده با روش¬هاي شيميايي در گذشته، در اين اختراع از توليد بيولوژيكي اين اسيدآمينه استفاده شده است. هدف از اين پژوهش استفاده از فرمولاسيون جديد محيط كشت با تركيب پايه لجن لبني به منظور تخمير باكتري پروبيوتيك و توليدگاباي بيولوژيكي ميباشد. استفاده از لجن لبني به عنوان محيط كشت پايه براي رشد باكتري پروبيوتيك و توليد بيولوژيكي گابا توسط اين باكتري تا به حال انجام نشده و اين بهينه سازي براي اولين بار در اين پژوهش صورت گرفته است.
سم آفلاتوكسين يك ماده سرطانزا و جهش زا ست كه ارتباط آن با ايجاد سرطان كبد و نيز ناقص الخلقه زايي در افراد به اثبات رسيده است بنابراين وجود آن در محصولات غذايي يك عامل مخاطره آميز سلامتي انسان است. آلودگي پسته به آفلاتوكسين يك نقص بحراني در اين فراورده استراتژيك و صادراتي در جهان به شمار مي رود و كنترل و مقابله با يكي از دغدغه هاي توليد كنندگان، صادر كنندگان و مصرف كنندگان است. پوشش خوراكي حاوي مانوپروتئين مخمر ساكاروميسس جهت كاهش آفلاتوكسين پسته مي تواند بصورت يك لايه نازك بر روي مغز پسته پوشش شده و در اثر تماس با مغز پسته بواسطه دارا بودن تركيب جاذب بنام مانوپروتئين، آفلاتوكسين موجود در پسته را كاهش دهد. مانوپروتئين از ديواره سلولي مخمر ساكاروميسس سرويزيه با يك فناوري ساده استخراج شده است. پوشش خوراكي حاوي مانوپروتئين مخمر ساكاروميسس جهت كاهش آفلاتوكسين پسته از مخلوط نمودن ژلاتين و مانوپروتئين و آب ديونيزه توليده شده است كه همه اين تركيبات خوراكي بوده و مصرف آنها براي انسان بي ضرر است. پوشش خوراكي حاوي مانوپروتئين مخمر ساكاروميسس جهت كاهش آفلاتوكسين پسته يك اختراع كاملا نوآورانه است كه مي تواند در صنعت استفاده شود. خصوصا آنكه فناوري توليد آن بسيار ساده و قابل دسترس است.
دانه هاي بارهنگ كبير به طور دستي و به دقت جهت حذف تمام ذرات خارجي، سنگ ريزه و ساير مواد زائد تميز شدند. جهت حذف گرد و غبار چسپيده به دانه هاي بارهنگ كبير شست و شوي سطحي با آب سرد انجام گرديد. به منظور جداسازي موسيلاژ دانه بارهنگ كبير از دانه كامل به نسبت 60 به 1 آن آب مقطر اضافه شد و به مدت 90 دقيقه در دماي 75 درجه سانتي گراد و 7 pH= مخلوط آب و دانه توسط همزن پارويي با دور 1100 دور بر دقيقه عمل همزدن انجام گرديد. جداسازي موسيلاژ از دانه هاي متورم با عبور دانه ها از اكستراكتور مجهز به صفحه چرخنده (استخراج كننده آزمايشگاهي، شركت پارس خزر، ايران) جدا و پس از عبور از صافي جهت جداسازي ناخالصي ها، در دماي 45 درجه سانتي گراد داخل آون خشك گرديد. موسيلاژ به دست آمده آسياب شد و پس از بسته بندي در شرايط خشك و خنك نگهداري شد. اسانس هاي شويد و ترخون با روش تقطير با آب و به وسيله كلونجر اسانس گيري شدند. برهمكنش اسانس هاي شويد و ترخون به روش بازدارنده افتراقي مورد ارزيابي قرار گرفت. در نهايت پوشش ضد ميكروبي بر پايه موسيلاژ بارهنگ كبير (پنج گرم از موسيلاژ استخراج شده و 75/1 گرم توئين 80 درصد) با آب مقطراستريل به حجم 100 ميلي ليتر رسانيده شد و توسط همزن مغناطيسي حرارت داده شد و مخلوط گرديد، در انتها غلظت هاي 5/0، 1 و 5/1 درصد اسانس هاي شويد و ترخون (تركيبي) به محلول موسيلاژ اضافه شد و نمونه هاي گوشت گاو (اسلايس شده) به روش غوطه وري پوشش دهي شدند. آزمون هاي ميكروبي (شمارش كل باكتري هاي زنده، سرمادوست¬ها، كپك و مخمر، اشرشيا كلي و استافيلوكوكوس اورئوس)، آزمون هاي شيميايي (pH، عدد پراكسيد و تيوباربيوتيك اسيد) و ارزيابي حسي (رنگ، بو و پذيرش كلي) روي نمونه هاي گوشت گاو نگهداري شده در دماي يخچال (4 درجه سانتي گراد) در روزهاي (صفر، 3، 6، 9، 12، 15 و 18) انجام پذيرفت. براساس آناليز هاي ميكروبي (تعداد كل باكتري هاي زنده) زمان ماندگاري نمونه پوشش داده شده با موسيلاژ بارهنگ كبير (فاقد اسانس) و نمونه¬هاي حاوي غلظت هاي 5/0، 1 و 5/1 درصد اسانس هاي شويد و ترخون نسبت به نمونه كنترل افزايش يافت.
نان گندم يكي از اساسي ترين منابع تامين كننده انرژي در كشور است. اما بيماران سلياكي بدليل حساسيت به پروتئين هاي موجود در گلوتن گندم قادر به استفاده از اين منبع اصلي انرژي نيستند. هيچ غله ديگري بجز گندم توانايي تشكيل شبكه گلوتن و توليد نان با قابليت هضم و كيفيت مناسب را ندارد. هدف از اين اختراع هضم گليادين به منظور بر طرف كردن حساسيت است و توليد نان با استفاده از آرد گندم مي باشد. بدين منظور ابتدا آرد گندم با آنزيم ترانس گلوتاميتاز و آنزيم پروتئازي ( ليزين اتيل استر) مخلوط و در انكوباتور نگهداري شد پس از گذشت 3 ساعت زمان مجددا فرآيند آنزيم زني تكرار و در انكوباتور نگهداري شد. عمل اختصاصي آنزيم هاي ترانس گلوتاميناز و پروتئازي باعث شكستن پيوندهاي گيليادين مي شود از اينرو سبب حذف حساسيت در بيماران مي گردد. گليادين در آرد گندم مسئول ويژگي كشش پذيري و ويسكوزيته مي باشد به شكستن آن سبب تضعيف اين ويژيگي ها در گلوتن مي گردد. نان گندم با استفاده از آنزيم هاي ترانس گلوتاميناز و پروتئازي سبب شكستن پيوندهاي گليادين و از بين رفتن حساسيت در بيماران شد
اين اختراع با هدف ايجاد ايمني غيرفعال خوراكي در برابر باكتري هليكوباكتر پيلوري كه شيوع بسيار وسيعي در جهان داشته و عامل اصلي زخم و سرطان معده در انسان است، صورت پذيرفت. بدين منظور، سلول هاي باكتري هليكوباكتر پيلوري با استفاده از فرمالدهيد غيرفعال و پس از تركيب با ادجوانت فعال و غيرفعال فروند به 4 نقطه از سينه مرغ نژاد لگهورن سفيد تزريق زيرجلدي شد. استخراج آنتي بادي IgY با استفاده از پلي اتيلين گلايكول و كيفيت و غلظت آن با استفاده از روش هاي SDS-PAGE و برادفورد مورد بررسي قرار گرفت. از زرده تخم مرغ هاي حاوي IgY به منظور توليد بستني تخم مرغي استفاده و محصول در مقايسه با بستني وانيلي مورد ارزيابي حسي قرار گرفت. از تست الايزا غيرمستقيم به منظور بررسي فعاليت IgY استخراجي، همچنين فعاليت IgY در طي سه ماه پس از توليد استفاده شد. آناليز فعاليت IgY با روش الايزا نشان داد كه بيشترين ميزان اين آنتي بادي در هفته دوم داشته و بعد از 3 ماه نگهداري بستني تخم مرغي در دماي 94-18 درصد از فعاليت آنتي بادي حفظ شده است.
امروزه، مصرف كنندگان به دنبال غذاهاي هستند كه باعث سلامتي شده و مي تواند خطر ابتلا به بيماريها را كاهش دهد. تخم مرغ به عنوان منبع بزرگي از ايمونوگلوبين Y است كه نقش بسيار مهمي در ايمني غيرفعال دارد. از اين رو، اين اختراع با هدف ايجاد ايمني غيرفعال خوراكي در برابر باكتري هليكوباكتر پيلوري كه شيوع بسيار وسيعي در جهان داشته و عامل اصلي زخم و سرطان معده است، صورت پذيرفت. بدين منظور، سلول هاي باكتري هليكوباكتر پيلوري با استفاده از فرمالدهيد غيرفعال و پس از تركيب با ادجوانت فعال و غيرفعال فروند به 4 نقطه از سينه مرغ نژاد لگهورن سفيد تزريق زيرجلدي شد. استخراج آنتي بادي IgY با استفاده از پلي اتيلين گلايكول و كيفيت و غلظت آن با استفاده از روش هاي SDS-PAGE و برادفورد مورد بررسي قرار گرفت. از زرده تخم مرغ هاي حاوي IgY به منظور توليد بستني تخم مرغي استفاده و محصول در مقايسه با بستني وانيلي مورد ارزيابي حسي قرار گرفت. از تست الايزا غيرمستقيم به منظور بررسي فعاليت IgY استخراجي، همچنين فعاليت IgY در طي سه ماه پس از توليد استفاده شد. آناليز فعاليت IgY با روش الايزا نشان داد كه بيشترين ميزان اين آنتي بادي در هفته دوم داشته و بعد از 3 ماه نگهداري بستني تخم مرغي در دماي 94-18 درصد از فعاليت آنتي بادي حفظ شده است. بررسي ارزيابي حسي نشان دهنده عدم تفاوت معني دار بين بستني وانيلي و تخم مرغي و بازارپسندي مناسب بستني تخم مرغي است. بنابراين، بستني تخم مرغي حاوي IgY توليد شده در اين اختراع، مي تواند كانديد مناسبي براي پيشگيري و درمان جمعيت هاي درگير با باكتري هليكوباكتر پيلوري باشد.
دستگاه ماكاروني ساز آزمايشگاهي جهت توليد انواع فرآورده هاي خميري در مقدار كم در آزمايشگاه و با رعايت تمام شرايط توليد واقعي طراحي و ساخته شده است. يكي از مشكلات پژوهشگران صنايع ماكاروني براي بررسي اثر افزودني هاي جديد بر كيفيت اين محصولات، عدم امكان توليد اين فراورده ها در آزمايشگاه و مقدار اندك است. در حال حاضر اين پژوهش ها بر روي خط توليد اصلي و با توليد مقادير زياد انجام مي شود كه بدون شك بخشي از آنها قابل استفاده نخواهد بود و وارد ضايعات مي شود همچنين به روند معمولي توليد هم لطمه وارد مي شود. مهمتر اينكه عوامل موثر بر فرايند اكستروژن شامل دما و سرعت چرخش مارپيچ به راحتي قابل كنترل نيستند. دستگاه ابداعي ما بر مبناي اصول حاكم بر روشهاي توليد صنعتي استوار است. از مزاياي مهم اين دستگاه امكان كنترل دقيق دما، فشار و سرعت چرخش مارپيچ مي باشد. در نتيجه نتايجي با قابليت تكرار پذيري بالا بدست مي آيد. لذا با ابداع اين دستگاه روشي ساده وقابل اطمينان جهت توليد فراورده هاي جديد در مقدار كم و بررسي آنها ارائه شده است. اين دستگاه با توجه به ابعادش علاوه بر كارخانه هاي توليد كننده در مراكز پژوهشي صنايع غذايي نيز قابل استفاده است.
ماهي قزل آلا به دليل منابع غني از اسيدهاي چرب غيراشباع، به فساد اكسيداتيو حساس بوده و جهت تعيين ميزان اين فساد از انديس پراكسيد و تيوباربيتوريك اسيد بوسيلهي روشهاي آزمايشگاهي استفاده ميشود كه زمان بر و پرهزينه ميباشد. نظر به اينكه بروز فساد اكسيداتيو همراه با تغيير رنگ فيله همراه است، بررسي ميزان سرعت اين تغيير رنگ و ارتباط آن با افزايش انديس پراكسيد و تيوباربيتوريك اسيد امري ضروري بود. درنتيجه در اين بررسي، ميزان پيشرفت فساد اكسيداتيو فيلهي قزل آلاي رنگين كمان پرورشي به موازات تغييرات رنگي آن اندازه گيري و روابط بين آن بررسي گرديد. با توجه به اثبات كاربرد و مزاياي چشم الكترونيك در پژوهشهاي گذشته توسط ساير محققين خارجي، از اين فناوري و تكنيك پردازش تصوير جهت آناليز رنگ سنجي و از رگرسيون گام به گام جهت بررسي روابط استفاده گرديد. با بررسي روابط رگرسيوني، معادله ) 05/0P
موارد یافت شده: 16